За нас

За нас

Дълга и пълна с превратности е историята на образователното дело в България. Започнала с делото на Първоучителите – Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – Св.Климент и Св. Наум, достигнала своя връх през златния век на цар Симеон, преминала през безпросветната тъма на две дълги робства – византийското и турското, за да дочака отново своето Възраждане през 18-19 век и разцвет през 20 век. Такава е съдбата и на НУ”Св.Кл.Охридски” – с.Крумово, едно от първите селски училища в Ямболския край. Училището в селото отваря врати   през есента на 1879 година. Поради липса на подходяща сграда за училище се наема стая в жилищна сграда в селото. Едва през пролетта и лятото на 1884 година се построява на стопански начала полумасивна сграда с две стаи, едната за общината и другата – за училище. След това училището се премества в специалнопостроена сграда с три учебни стаи и една за учителите. Там то се помещавало до 1919 година, когато след проливен дъжд сградата се срутва. За нуждите на училището била  преустроена масивната каменна турска Джамия.

 Според летописната книга ОТ 1911 г.  през първата учебна година 1879/80 е назначен учителят Ганчо от гр.Котел. След него дошъл Никола Събев от с.Ген.Тошево, който имал завършено ІV отделение. И така през годините учителствали в училището на с.Крумово последователно са: Петър Момчев, Иван Колев Гочев, Янко Стоянов, Динко Желев, Димитър Влашки, Стоян Моллов, Гочо Карапетков и др.

 През военните години занятията в много случаи не се водят редовно поради липса на отопление, малък брой ученици и др. През учебната 1931/32 год. се открива непълна прогимназия с първи и втори клас, а трети – през учебната1945/46 год. С откриването на прогимназията се избира и патрона на училището – Климент Охридски. Наименованието е предложено от учителският колектив, съгласувано с местната интелигенция и общинското управление. Изборът на името съвпада с предприетата национална инициатива за построяване паметник на Климент Охридски пред университета в София. В публикация във вестник „Тунджа” се съобщава, че от Ямболска околия са постъпили  100 лева за изграждането на паметника и то от с.Крумово. И днес училището носи с гордост името на своя патрон Климент Охридски – бележит  просветител и първоучител, пръв епископ на българския език, работил неуморно 30 години за просвещаването на своя народ.

Най-активна д0ейност училището разгръща през 1930/38 година. С особено внимание и грижи се разкрива обществена безплатна кухня за бедните деца и вечерно училище за ограмотяване на неграмотните и придобиване на завършено начално образование. През 1935 година за първи път по инициатива на училището се празнува денят на детето. Учителите изнасят четири беседи пред учениците и населението. Учениците с няколко каруци провеждат манифестация по улиците на селото. Празникът завършва с народно веселие в двора на училището. Послучай седмицата на гората са засадени 1800 акациеви дръвчета по хълма и брега на реката край селото.

Строежът на училищната сграда започва прзе1937 и завършва през 1939 година -. 4 учебни стаи, учителска стая, дирекция и приземен етаж за сервизни и складови помещения. Училището се обособява в пълна прогимназия под наименованието Народно Основно Училище „Климент Охридски”. През учебната 1952 – 54 година директор на училището е Донка Радева, а след нея – Диньо Кръстев, който оставя трайни следи в учебното дело и културния живот в селото.  До 1963г  директор на училището е Слав Славов.- За отбелязване е, че през тези години подборът на персонала се извършва прецизно. През този период в Крумово се учат деца не само от селото, но и тези от мина Крумово, които са обучавани предимно от местни учители: Иван Христов, Георги Димитров, Продан Димов, Дона Пенева – Гигова, Михню Динев, Димитър Кунев, Куню Стоянов Кунев, Ана Семендиева, Вълка Тодорова, Мария Скобелева – Кунева, Мата Иванова, Минка Михайлова Ангелова, Тодора Стоянова – Демирева и Величка Атанасова Кунева.

През 1962 -65 година се извършва разширяване на училището, в което влизат 4 учебни стаи, кабинети за практически упражнения, физкултурен салон, кухня, стол и други помощни и сервизни помещения. Директори, оставили трайна диря в образователното дело и допринесли за утвърждаване името и авторитета на училището са: Петър Карамарков, Дженко Славов, Сула Бързилова, Гено Стайков, Живко и Галина Русеви, Александър Братанов, Желязко Атанасов, Димитър Бояджиев, Георги Георгиев, Нейка Енчева и  Анета Колева. През всичките тези години, под вещото ръководство на директорите, в училището са оставили своя следа и много млади и амбициозни учители – Тонка Делева, Златка Георгиева, Величка Иванова , Кера Маджарова, Недка Драгнева, Митко Кючуков, Маринка Василева, Дора Каракостова, Елена Иванезова, Васил Василев, Христо Христов, Ирина и Стоян Милкови.

В резултат на упорития труд на педагогическите колективи, училището е дало образование на повече от 2500 ученици. Повечето от тях от 1956 година насам са завършили средно образование, над 40 – полувисше и над 150 – висше образование, като днес реализират своите знания и умения в различни области на живота – много от тях са учители, ветиринарни техници, икономисти, юристи, офицери, инженери и други.

В последните години училището е преобразувано в начално.    Разполагаме с добра материално-техническа база; отговаряща на всички изисквания учебна сграда, широки просторни светли класни стаи, обзаведен по всички изисквания на МОН компютърен кабинет, напълно обновен физкултурен салон, спортна площадка. Училището осигурява на своите възпитаници висококачествена подготовка по всички учебни дисциплини, широка обща култура, условия за формиране и изграждане личността на ученика според неговите потребности и интереси. Учениците изучават руски език, информационни технологии и СИП Фолклор на етносите, в частност ромски фолклор, активни спортни занимания. Осигурени са безплатни учебници и закуски за всички ученици.

 Днес в училище се обучават деца от различни етноси, затова работим под мотото”Заедно в игрите и учението”. Ромските деца имат своите желания, амбиции, възможности. Трябва просто да ги усетиш и да им помогнеш да се развият. Използването на интерактивни методи, забавните игри, тържества пред родителите, вечери на етносите, се превръщат в своеобразен мост между училището и родителите, училището и местната общественост. И така, година след година, по силата на една достойна традиция в българското училище, храма на духовността и просвещението, ние чувстваме със сърцето си и разбираме с ума си великия завет на първоучителите – да бъде съхранена и предадена чистата искра на познанието, духовната мъдрост, от която сме въздигнати като народ. В днешния ден училището е един жив организъм – с проблемите, болките и малките радости и големи постижения. Научихме се как да се държим и да се преборваме с всичко. Научихме се да бъдем заедно – учители и ученици, малки и големи. За подкрепата при разрешаването на възникващите проблеми и толерантноста, изказваме своята сърдечна признателност и благодарност  на ръководството на общ.Тунджа в лицето на г-н Г.Георгиев, кмет на общината и бивш възпитаник на училището, ръководството на РИО за безрезерваната помощ и съдействие за реализиране на учебно-възпитателния процес.

 

Училището –

храм на просвещението и духовността

             Дълга и пълна с превратности е историята на образователното дело в България. Започнала с делото на Първоучителите – Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – Св.Климент и Св. Наум, достигнала своя връх през златния век на цар Симеон, преминала през безпросветната тъма на две дълги робства – византийското и турското, за да дочака отново своето Възраждане през 18-19 век и разцвет през 20 век. Такава е съдбата и на НУ”Св.Кл.Охридски” – с.Крумово, едно от първите селски училища в Ямболския край. Училището в селото отваря врати   през есента на 1879 година. Поради липса на подходяща сграда за училище се наема стая в жилищна сграда в селото. Едва през пролетта и лятото на 1884 година се построява на стопански начала полумасивна сграда с две стаи.

         Според летописната книга ОТ 1911 г.  през първата учебна година 1879/80 е назначен учителят Ганчо от гр.Котел.

 През годините учителствали в училището на с.Крумово последователно са: Петър Момчев, Иван Колев Гочев, Янко Стоянов, Динко Желев, Димитър Влашки, Стоян Моллов, Гочо Карапетков и др.

         През учебната 1931/32 год. се открива непълна прогимназия с първи и втори клас, а трети – през учебната1945/46 год. С откриването на прогимназията се избира и патрона на училището – Климент Охридски.

Строежът на училищната сграда започва прзе1937 и завършва през 1939 година

         Училището се обособява в пълна прогимназия под наименованието Народно Основно Училище „Климент Охридски”.

       .- За отбелязване е, че през тези години подборът на персонала се извършва прецизно. През този период в Крумово се учат деца не само от селото, но и тези от мина Крумово, които са обучавани предимно от местни учители: Иван Христов, Георги Димитров, Продан Димов, Дона Пенева – Гигова, Михню Динев, Димитър Кунев, Куню Стоянов Кунев, Ана Семендиева, Вълка Тодорова, Мария Скобелева – Кунева, Мата Иванова, Минка Михайлова Ангелова, Тодора Стоянова – Демирева и Величка Атанасова Кунева.

През 1962 -65 година се извършва разширяване на училището, в което влизат 4 учебни стаи, кабинети за практически упражнения, физкултурен салон, кухня, стол и други помощни и сервизни помещения. Директори, оставили трайна диря в образователното дело и допринесли за утвърждаване името и авторитета на училището са: Дженко Славов, Сула Бързилова, Гено Стайков, Живко и Галина Русеви, Александър Братанов, Желязко Атанасов, Димитър Бояджиев, Георги Георгиев, Нейка Енчева и  Анета Колева.

       В резултат на упорития труд на педагогическите колективи, училището е дало образование на повече от 2500 ученици. Повечето от тях от 1956 година насам са завършили средно образование, над 40 – полувисше и над 150 – висше образование, като днес реализират своите знания и умения в различни области на живота – много от тях са учители, ветиринарни техници, икономисти, юристи, офицери, инженери и други.

В последните години училището е преобразувано в начално.    Разполагаме с добра материално-техническа база; отговаряща на всички изисквания учебна сграда, широки просторни светли класни стаи, обзаведен по всички изисквания на МОН компютърен кабинет, напълно обновен физкултурен салон, спортна площадка.

       Учениците изучават руски език, информационни технологии и СИП Фолклор на етносите, в частност ромски фолклор, активни спортни занимания. Осигурени са безплатни учебници и закуски за всички ученици.

 Днес в училище се обучават деца от различни етноси, затова работим под мотото”Заедно в игрите и учението”. Ромските деца имат своите желания, амбиции, възможности. Трябва просто да ги усетиш и да им помогнеш да се развият.